Saxofoonles Alkmaar | info@saxofoonlesalkmaar.nl
Saxofoonles Alkmaar

De Saxofoon

 

 

 

De saxofoon behoort tot de houten blaasinstrumenten. Dat lijkt raar, maar wordt al wat logischer als je weet dat saxofonisten “rietblazers” zijn. Het geluid van de saxofoon wordt gemaakt door te blazen op een mondstuk met een riet erop. Dit riet is gemaakt van bamboe. Door het blazen wordt het riet in trilling gebracht en dat levert geluid op. Het geluid gaat vervolgens door de hals van de saxofoon en wordt versterkt door de rest van het instrument. Het typisch warme geluid van de saxofoon ontstaat doordat de saxofoon steeds wijder uitloopt van smal bij de hals, naar breed bij de beker. Door middel van de kleppen kunnen de verschillende tonen gemaakt worden. De grepen van de saxofoon lijken erg op die van de blokfluit en die van de dwarsfluit.

Er zijn verschillende soorten saxofoons. De sopraansaxofoon, de altsaxofoon, de tenorsaxofoon en de baritonsaxofoon zijn de meest bekende. De sopraansaxofoon is het kleinst van de vier en klinkt dus het hoogst. De baritonsaxofoon is het grootst en de meest lage. De sopraansaxofoon is recht, maar de grotere saxen hebben een gebogen vorm, anders zouden ze te lang zijn om vast te houden. De meeste mensen starten op een altsaxofoon. Voor kinderen is dit de meest geschikte saxofoon om te spelen.

Het instrument hangt aan een koord om de nek van de speler. Het is ook mogelijk om hiervoor in de plaats een tuigje te gebruiken. Het gewicht wordt dan verdeeld over de schouders, wat minder belastend is voor de nek. Zeker voor kinderen in de groei is dit aan te raden. Een saxofoon kan zowel zittend als staand bespeeld worden.

De warme klank van de saxofoon is geschikt voor heel veel verschillende muziekstijlen. Je kunt op het instrument niet alleen jazz en popmuziek spelen, maar ook klassieke muziek. Het instrument kan solistisch gebruikt worden of in samenspel. Verschillende samen klinken samen prachtig. Met andere instrumenten in een klassieke bezetting, een pop- of bigband, een fanfare of harmonie-orkest; je kunt overal terecht met je saxofoon. Kortom, een prachtig instrument voor iedereen van 8 ( de voortanden moeten wel gewisseld zijn) tot 80 jaar!

Oefening baart kunst, ook bij het saxofoon spelen. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen. Liever elke dag 5 minuten dan eens per week anderhalf uur! Als je minstens 4 keer per week zo’n 20 minuten oefent, zul je zien dat je al vrij snel een aardig deuntje kunt blazen.  Het afwerken, de verfijning van de klank en de techniek komen in een latere fase aan bod.

Kopen of huren?

Waar koop je een saxofoon?

In verschillende muziekwinkels kun je nieuwe of tweedehands saxofoons kopen of huren. Vaak zijn ook huurkoop-constructies mogelijk, waarbij de reeds betaalde huur na een (half) jaar van de koopsom afgetrokken wordt. Met een Yamaha altsaxofoon,een Selmer C* mondstuk en een aantal Vandoren nr. 2 rietjes maak je gegarandeerd een goede start. Maar ook andere merken kunnen prima zijn. Het handigst is het om bij verschillende sites de instrumenten en prijzen te vergelijken en vervolgens in overleg met je docent een keuze te maken.

Wil je liever eerst een kortere periode een saxofoon huren, dan kun je hiervoor ook bij Saxofoonles Alkmaar terecht. 

Ik wil je hier graag over adviseren. Voor meer info neem contact op!

 

 

 

google6b795acbcae554ea.html